Is de Derde Wereldoorlog begonnen?

Wanneer begint een oorlog officieel

De Tweede Wereldoorlog kan gezien worden als een escalatie van de Tweede Chinees-Japanse Oorlog die op 7 juli 1937 begon en een Europese oorlog begonnen in 1939 welk snel uitgroeide tot een militair conflict op wereldschaal van enkele jaren.  Duitsland viel op 1 september 1939 Polen binnen. Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk verklaarden op 3 september 1939 de oorlog aan Duitsland. Polen werd na een maand veroverd. De Sovjet-Unie bezette het oosten van het land. In april 1940  veroverden de Duitsers Denemarken en Noorwegen. In mei 1940 werden Nederland, België en Frankrijk verslagen.

Op 10 mei 1940 vallen Duitse troepen Nederland binnen. Om 3.55 uur steken Duitse troepen de grens over zonder waarschuwing of oorlogsverklaring vooraf. De veldtocht tegen Nederland maakt deel uit van het offensief in West-Europa tegen Frankrijk en Groot-Brittannië. De Duitsers willen vooral niet dat de Britse troepenmacht in Nederland aan land komt. Daarom willen de Duitsers Nederland zo snel mogelijk en met zo weinig mogelijk troepen bezetten. Het zwaartepunt van de Duitse opmars ligt in Noord-Brabant. Het is gericht op de snelle verovering van de bruggen bij Moerdijk en over de Oude Maas bij Dordrecht. Vliegvelden en de Alexanderkazerne in Den Haag worden gebombardeerd. Parachutisten landen bij: vliegvelden Ypenburg, Ockenburg, Valkenburg, Waalhaven en de bruggen bij Moerdijk en Dordrecht. De bedoeling van de landingen bij Den Haag is het regeringscentrum met de koningin en het kabinet bij verrassing in handen te krijgen. De Nederlandse regering gaat in ballingschap en vestigt zich in Londen. Binnen 5 dagen is de strijd gestreden.

In juni 1940 voegde Italië zich in de oorlog en op 22 juni 2021 viel Duitsland de Sovjet-Unie binnen. Op 7 december 1941 voerden vliegkampschepen van het Japans Keizerrijk een aanval uit op de United States Pacific Fleet te Pearl Harbor. Duitsland verklaarde vier dagen later Amerika de oorlog.

Wanneer begon de Tweede Wereldoorlog? In het Westen wordt meestal het jaar 1939 aangehouden als begin van de Tweede Wereldoorlog. Of moet je teruggaan naar 18 september 1931 toen Japan Mantsjoerije binnenviel als voorloper naar Tweede Chinees-Japanse Oorlog. Wat de denken van de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) waar Duitsland op 26 april 1937 Guernica (stad in Spaans Baskenland) bombardeerde, Rusland het Volksfront financierde en huurlingen de Internationale Brigades vormden. De oorlog van Amerika en Rusland die op Spaanse bodem tegen Duitsland vochten, was dat een voorproefje van de Tweede Wereldoorlog? Een hedendaagse parallel met de situatie in en rond Oekraïne?

Is de Derde Wereldoorlog begonnen

De NAVO-landen zijn in Oekraïne direct betrokken bij het leveren van wapens, inlichtingen, geld, munitie en ‘laarzen’ op de grond.

Poolse troepen opereren als huurlingen in Oekraïense uniformen. Amerikaanse en Britse speciale operators zijn in Oekraïne om inlichtingen, wapentraining en hulp bij logistiek te leveren. Deze speciale operators worden vaak ingehuurd als contractanten door de CIA en MI6 om hun connecties met de Amerikaanse en Britse inlichtingendienst te verbergen.

Polen en Litouwen leveren geavanceerde Leopard-tanks aan Oekraïne. Het Verenigd Koninkrijk bereidt zich voor om hun meest geavanceerde tank te leveren – de Challenger II, ook. De VS leveren Bradley Fighting Vehicles en Stryker gepantserde voertuigen.

De VS leveren ook HIMARS (langeafstandsgeleide raketartillerie) en Patriot-antiraketbatterijen. Het Westen voorziet Oekraïne van munitie, geld, drones, satellietbeelden, inlichtingen uit berichtenverkeer (SIGINT) en menselijke intelligentie (HUMINT).

Ook Rusland laat zich niet onbetuigd. Het inschakelen van bondgenoten en huurlingen. De Wagner Group, een particulier huurlingenleger bevindt zich in de frontlinie. Rusland krijgt drones uit Turkije en Iran. Strijders komen uit Syrië. China biedt financiële steun en technologie die Rusland helpt zijn wapens te bouwen en zijn raketaanvallen voort te zetten.

Fysieke oorlogshandelingen hebben plaatsgevonden in Polen (een misleide Oekraïense raket), Wit-Rusland (een misleide Oekraïense raket), Rusland (drone-aanvallen op luchtmachtbases in Rusland met kernwapens in de buurt) en Duitsland (de sabotage van de Nord Stream-pijpleidingen). Er zijn ook oorlogsincidenten geweest op de Zwarte Zee.

Natuurlijk biedt een lange lijst van landen steun aan Oekraïne door al jaren deel te nemen aan door Amerika (VS) en de Europese Unie (EU) geleide financiële en economische sancties tegen Rusland. Niet te vergeten de jarenlange permanente ‘demonisering’ van Rusland en haar president Vladimir Poetin.

De landen die nu direct betrokken zijn bij de oorlog in Oekraïne met wapens, geld, inlichtingen, huurlingen of financiële sancties zijn: VS, Verenigd Koninkrijk (UK), Duitsland, Frankrijk, Polen, Litouwen, Canada, Australië, Oekraïne, Rusland, China, Syrië, Iran, Turkije, Japan, Roemenië, Wit-Rusland en Moldavië. Ook Nederland levert onder meer militair materieel. Deze landen beslaan vier continenten. De economische gevolgen zijn wereldwijd.  

Kun je nu zeggen dat de Derde Wereldoorlog is begonnen op basis van de situatie in Oekraïne? Lijkt er erg sterk op, in elk geval staan wij aan de vooravond van de Derde Wereldoorlog.

‘World War 3 has already started’ between US and Russia/China Geopolitical Economy Report, January 14, 2023