“Een jaar sinds de grootschalige Russische invasie in Oekraïne”

Twaalf politieke partijen hebben een steunverklaring aan Oekraïne opgesteld. “Wij zullen zij-aan-zij met de Oekraïners blijven staan. Politiek, economisch en militair. Nu, en voor zo lang als nodig,” schrijven Volt, Partij voor de Dieren, GroenLinks, ChristenUnie, SP, CDA, JA21, Denk, PvdA, SGP, D66 en VVD.

Debat over de Nederlandse steun aan Oekraïne, dinsdag 21 februari 2023, bijdrage Minister-president Mark Rutte (video 2:41:30 – 3:16:15)

Op 24 februari is het een jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne begon met de inval door buurland Rusland. In een overzicht dat minister Kajsa Ollongren op 6 februari 2023 naar de Tweede Kamer stuurde, staat opgesomd op welke manieren Nederland het aangevallen land sinds de inval militair steunt.

Tot en met 24 januari 2023 is voor ruim 463,8 miljoen euro aan materiële steun geleverd. Daarnaast heeft Nederland, in samenwerking met de Verenigde Staten en Tsjechië, bijgedragen aan een steunpakket ter waarde van 120 miljoen euro. Er werd voor een kleine 60 miljoen euro militaire goederen aangekocht ten behoeve van Oekraïne. Nederland droeg voor 100 miljoen euro bij aan het International Fund for Ukraine (IFU) en voor 25 miljoen euro aan het NAVO Ukraine Comprehensive Assistance Package (UCAP). Hieruit wordt steun als brandstof, medische voorzieningen, winteruitrusting en drone jammers bekostigd. Op 7 februari informeerde de minister de Kamer over de levering van verschillende typen Leopard gevechtstanks aan Oekraïne. “Het is in deze fase van het conflict cruciaal om het voortzettingsvermogen van Oekraïne op peil te houden. De levering van gevechtstanks is daarbij van groot belang”, schreef Ollongren in deze brief.

Dinsdag 21 februari 2023 bracht de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba een bezoek aan de Tweede Kamer. Het was voor het het uitgelezen moment om de internationale agenda van escalatie verder door te drukken. FVD-partijleider Thierry Baudet daarentegen deed een unieke oproep. Thierry Baudet tegen Dmytro Kuleba: “Laat het NAVO-juk achter u, en het State Department in Washington. Dat zijn niet uw vrienden. Stel de belangen van de Oekraïense bevolking bovenaan. Maak vrede met Rusland. Het kan vandaag nog worden gedaan. Laat al deze oorlogshitsers in hun sop gaarkoken.”