Standpunt van Sergei Lavrov

Minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov gaf een interview aan het agentschap Tass. Hij zei dat Moskou niet geïnteresseerd is in nieuwe betrekkingen met de Europese Unie vanwege de manier waarop het zich heeft gedragen. “Natuurlijk zal er geen sprake meer zijn van ’business as usual’ met dergelijke actoren. Wij zijn niet van plan om aan een gesloten deur te kloppen of gezamenlijke projecten te starten. Godzijdank is de EU niet het centrum van het universum voor ons. Wij hebben veel politieke vrienden in andere delen van de wereld. Als en wanneer Europa ontwaakt uit de huidige russofobe woede en er na ontnuchtering nationaal georiënteerde politici komen die de voordelen inzien van een gelijkwaardig en wederzijds voordelig partnerschap met Rusland, verzeker ik u dat er van onze kant geen problemen zullen zijn,” zei hij.

In hetzelfde interview gaf Lavrov commentaar op het plan van het Pentagon, zoals vermeld in Newsweek. “Sommige ’ongenoemde functionarissen’ in het Pentagon hebben daadwerkelijk gedreigd het Kremlin te onthoofden, maar dit is in werkelijkheid een dreigement om het Russische staatshoofd fysiek te elimineren. Als dergelijke ideeën inderdaad door iemand worden ontwikkeld, moet die persoon heel goed nadenken over de mogelijke gevolgen van dergelijke plannen,” zei hij. “Wat de duur van het conflict betreft,” zei Lavrov ook, “ligt de bal bij het regime en Washington. Ze kunnen op elk moment een einde maken aan zinloos verzet. De vijand is goed op de hoogte van onze voorstellen inzake de demilitarisering en denazificatie van door het regime gecontroleerde gebieden, het wegnemen van de bedreigingen voor de veiligheid van Rusland die daar vandaan komen, met inbegrip van onze nieuwe gebieden – de regio’s DPR, LPR, Kherson en Zaporozhie. Het enige wat rest is ze vrijwillig toe te passen. Anders wordt dit probleem door het Russische leger opgelost. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft de nederlaag van het Azov-bataljon het “nazi-probleem” niet opgelost, aangezien de belangrijkste elementen van de staat nog steeds in handen zijn van integraal-nationalisten en monumenten, stadions en straten nog steeds de namen dragen van Banderistische oorlogsmisdadigers.