Hoge spanning tussen Servië en Kosovo

De situatie tussen Servië en Kosovo staat op het punt van oorlog. Veel Kosovaarse ambtenaren hebben ontslag genomen uit protest tegen het besluit van hun regering om hun etnisch-Servische burgers te dwingen hun voertuigen niet langer in Servië te registreren. President Aleksandar Vučić gaf zijn minister van Defensie, generaal Milan Mojsilović, opdracht het Servische leger in staat van paraatheid te brengen. Uiteindelijk lijkt de spanning wat te zijn verminderd en zijn de barrières tussen de twee landen opgeheven, maar de Kosovaarse Serviërs hebben een afspraak gemaakt met de Serviërs. Als er weer een probleem is met Pristina, zullen ze alle communicatie met Kosovo verbreken. Kosovo riep zijn onafhankelijkheid uit, zonder referendum, toen de NAVO Servië versloeg. Het werd erkend door de Verenigde Staten en de Europese Unie, maar niet door de Verenigde Naties. In de beginjaren was heel Kosovo een Amerikaanse militaire basis.