(W)eet wat je doet

Maak kennis met Petra Witjes, degene die in de turnzaal en later daarbuiten de strijd aanging tegen de ongezonde normen en waarden in de turnwereld.

Wonderbaarlijk genoeg heeft Petra nooit een eetproblematiek ontwikkeld, omdat ze leerde op haar gevoel en lichaam te vertrouwen. Ze wist hierdoor wat ze nodig had om te presteren. Maar ze ervaarde in haar verleden de turnwereld als een ongezonde wereld, waar weinig goed was. Over voeding werd vaak gezwegen, of zelfs over gelogen. ‘Hoe minder je at, des te beter’ was het motto van de trainers in de tijd dat Petra op topsportniveau turnde. Eetgedrag werd gecontroleerd door veel wegen. Een veilige sportomgeving waarbij de ontwikkeling van het kind (de sporter) centraal staat in plaats van de prestaties, is het doel waar Petra voor streeft. Topsport is vaak maar een bepaalde periode, het leven stopt daarna niet. Door de ongezonde normen en waarden ontwikkel je sneller eetproblemen die je vervolgens meeneemt naar je leven in de normale maatschappij. Het taboe omtrent praten over voeding en gewicht moet doorbroken worden, zeker bij kinderen. Petra wil daarom iedereen meegeven: “Doorbreek stigma’s. Luister naar jezelf en naar je lichaam. Praat erover, anders weten mensen niet dat er iets speelt”.

Petra is te zien in een aflevering van Beau, waar ze met meerdere turnsters vertelt over hun topsport verleden. Mocht je een kijkje willen nemen, kan dat via deze link: https://lnkd.in/dxffPFt en daarnaast was ze vandaag te horen tussen 10:00 en 11:00 bij RadiOlympia op NPO radio 1. Heb je ook respect voor Petra en haar doel om (samen met anderen) cultuurveranderingen aan te brengen in de sport, laat het weten in de comments!

Bron: LinkedIn (W)eet wat je doet