OS Tokyo 2020: Simone Biles

Simone Biles trekt zich terug op de Olympische Spelen vanwege mentale problemen, luidden de nieuwsberichten. Laten we vooral niet vergeten dat zij een survivor is van Larry Nassar, die haar seksueel misbruikt heeft. Een van de turnsters van de Netflixserie ‘Athlete A’. Oรณk die last draagt zij op haar schouders. Zij is de enige nog uit die periode die zichzelf met topprestaties kan laten zien in Tokio en daarmee een statement wil maken. Deze specifieke situatie heeft in mijn ogen niet alleen betrekking op de prestatiedruk bij topsporters wereldwijd, maar ook wat voor effect traumatische ervaringen hebben op zowel lichaam als geest.

Tijdens haar sprong zag ik haar midden in de lucht blokkeren, alsof met een bijl de connectie tussen lichaam en geest door midden werd gehakt. Een black-out, levensgevaarlijk. “Shit, ze is het kwijt” riep ik geschrokken en bleef kijken wat de blik in haar ogen vertelden. Ik herkende direct wat er gebeurde, want deze angstige momenten heb ik ook meegemaakt en zien gebeuren. Deze vorm van dissociรซren ging veelal gepaard met ongelofelijke stress vanwege grensoverschrijdend gedrag en/ of de prestatiedruk. Ineens was de verbinding met het gevoel weg en blokkeerde volledig. Vaak gingen er dan weken voorbij, waarin vanaf de basis een bepaalde oefening weer opnieuw aangeleerd moest worden om op je oude niveau te komen en het daadwerkelijk weer te voelen. Gelukkig landde Simone op haar voeten, het had ook heel ernstig kunnen aflopen namelijk.

Simone Biles is het ultieme voorbeeld van hoe je uitblinkend goed kan blijven presteren en doorgaan, ondanks vreselijk traumatiserende ervaringen met je mee te dragen. Topsporters (en oud-topsporters) hebben discipline, doorzettingsvermogen, zijn perfectionistisch en gaan over hun eigen grenzen. Van de buitenkant valt niet te zien hoe ze zich werkelijk voelen, want presteren doen ze wel. In de sport, op de werkvloer en in relaties. Gaan, gaan, gaan, tot ze niet verder kunnen. Zowel mentaal als fysiek. En als dan die ene trigger (of een opstapeling van triggers) voorbij komt die onderliggend trauma activeert, blokkeert lichaam en geest. Hoe hard je er ook tegen vecht, vroeg of laat komt het naar buiten.

Het afgelopen jaar met #dossierturnmisbruik kregen ik en andere oud-turnsters vaak te horen dat wij topsport gewoon niet aankonden en klaagden omdat we nooit de top hebben gehaald. Onzin natuurlijk, maar een argument was dat de ‘echte toppers’ nooit klaagden. Dat Simone Biles aan de noodrem trekt en welzijn boven prestaties zet, maakt mij ongelofelijk trots. Ze ontvangt ook negatieve reacties, want ze heeft door zich terug te trekken zogenaamd die gouden medaille voor het Amerikaanse team verspild. ๐— ๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐—ถ๐˜€ ๐—ต๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐˜„๐—ฒ๐—น๐˜‡๐—ถ๐—ท๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฎ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฑ๐—ถ๐—ฒ ๐—ฏ๐—ฒ๐˜๐—ฎ๐—ฎ๐—น๐—ฑ ๐—บ๐—ผ๐—ฒ๐˜ ๐˜„๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ด๐—ผ๐˜‚๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐—ฑ๐—ฎ๐—ถ๐—น๐—น๐—ฒ? I support her.

Bron: LinkedIn Petra Witjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s