LOYALITEIT

Vorige week postte ik mijn eerste artikel over mijn ervaring in het turnen. Hierin vertelde ik al wat over het gevoel hebben gevangen te zitten in een situatie. De angst voor het onbekende en de loyaliteit tegenover je trainer, turnvriendinnen en de liefde voor de sport waren voortdurend aanwezig. Ook al werd er flink over de schreef gegaan, als kind ging ik uit van de goede bedoelingen van mijn trainer. Toen ik een aantal weken geleden de documentaire van ‘de kinderen van Ruinerwold’ keek, herkende ik mij direct in hun situatie. Of het nou in huiselijke kringen is of in de sport: wanneer een kind in een onveilige situatie zit waarin sprake is van een afhankelijkheidsrelatie, isolatie en controle zal het kind zich niet (of amper) gaan uitspreken over wat er gaande is achter de gesloten deuren. Waarom niet? Loyaliteit en angst.

Vanaf mijn 13e leeftijd werd ik steeds mondiger, wat nog meer strijd opleverde met mijn trainer. In onderstaand voorbeeld vertelde ik een klasgenootje (minimaal) over hoe het er in de turnhal aan toe ging, maar werd gelijk afgestraft door het afschuwelijke schuldgevoel wat ik voelde. De dagen erna zorgde ik in de trainingen ervoor dat ik van onbesproken gedrag was. ‘Zolang ik mijn mond houd en alles doe wat van mij gevraagd wordt, zal hij vast niet te weten komen dat ik hem heb verraden’, was mijn gedachte. Achteraf gezien besef ik dat door het naar buiten te communiceren ik één stapje in de goede richting deed, maar het schuldgevoel en de angst ervoor zorgden dat ik weer drie stappen terug deed.

Ook dit artikel heeft weer als doel bewustzijn te creëren. In mijn ogen komen meerdere aspecten van (kinder)mishandeling naar voren. Ik ben benieuwd naar wat er in jullie opkomt met het lezen van mijn ervaringen, dus voel je vrij te reageren in de comments.

Omdat het tijdens de ochtendtraining koud is in de hal, mag ik mijn T-shirt aanhouden. De training verloopt rustig, tot het humeur van X plotseling omslaat. Ik oefen wisselspagaatsprongen op de lage balk. X komt naar mij toe lopen om mij te begeleiden met de sprong. Ik zet de sprong in, X pakt mijn bovenarm erg hard vast en zet mij met een rotvaart terug op de balk, waardoor ik pijnlijk terechtkom. “Doe eens rustig” floept er uit mijn mond. Ik kijk hem geschrokken aan, want ik weet dat ik wat verkeerds heb gedaan. “Wat zeg je? Godver-de-godver-de-godver, jij hebt ook altijd een weerwoord!” schreeuwt hij, terwijl hij mijn bovenarm stevig vastpakt. Terwijl ik gebombardeerd wordt met geschreeuw, trekt hij mij hard over de balk en schudt hij mij me door elkaar. Totdat mijn T-shirt ineens uit elkaar scheurt. Boos knipt hij met zijn vingers en wijst naar de kleedkamers. “Ga je omkleden”. Hij keert de rug naar mij toe en loopt weg. Met tranen in mijn ogen kijk ik naar de losse flodders van mijn shirt. Mijn lieveling shirt, dat ik had gekregen bij het Nederlands Kampioenschap. Ik stop mijn verdriet weg, want ik moet gauw naar school. Tijdens de aardrijkskundeles krijg ik niks mee en staar voor mij uit. “Gaat het wel Peet?” hoor ik een klasgenootje naast mij vragen. Ik knik ja, maar vertel haar dat ik een ongelofelijke rottraining heb gehad. Inhoudelijk durf ik niet meer te vertellen, vanwege de loyaliteit die ik voel tegenover X. Hij zal het vast niet zo bedoeld hebben gaat er door mijn hoofd, dus ik kan niet alles vertellen. “Ik heb gewoon een klootzak als trainer” floept eruit en ineens wordt mijn keel dichtgeknepen. Ik krijg hartkloppingen en er bekruipt mij een benauwd gevoel. Voor het eerst heb ik iets aan een buitenstaander verteld, wat mij ongelofelijk misselijk maakt. Bang dat X het te weten komt. Schuldig dat ik hem heb verraden. Bang voor de consequenties. Ik steek mijn vinger op in de klas en vraag of ik naar de wc mag. Op de wc barst ik in tranen uit, gevolgd door een paniekaanval“.

Bron: LinkedIn Petra Witjes