‘… die ene gouden medaille’

“Wat is de prijs van die ene gouden medaille?” Dat is de vraag die ik de afgelopen maanden heb voorgelegd aan Lisa Westerveld [lid Tweede Kamerfractie GroenLinks] en in de Tweede Kamer. Een soortgelijke vraag stelde ik mijzelf als 17-jarig meisje in het Olympische jaar van 2008, vlak voordat ik stopte met turnen. “Wat is die Olympische Spelen eigenlijk waard, als de weg er naartoe tot een hel wordt gemaakt?”

Afgelopen woensdag [28 april 2021] is het rapport ‘Ongelijke Leggers’ gepresenteerd over de omvang en aard van het grensoverschrijdende gedrag in de turnsport. De schade is enorm. Volgens het rapport zijn signalen over grensoverschrijdend gedrag in de gymsport te lang genegeerd. In november 2020 in de Tweede Kamer opperde ik al diverse aanbevelingen: excuses en erkenning, (na)zorg en een schadevergoeding. De aanbevelingen uit Verinorm-onderzoek liggen in het verlengde hiervan.

“De ernst van de resultaten van het onderzoek raakt ons allemaal en mij ook”, aldus Tamara van Ark [Minister Medische Zorg en Sport]. Ze heeft vorige week nog met turnsters gesproken over de misstanden. Ze wil de aanbevelingen samen met de sport oppakken “want alleen samen kunnen we verantwoordelijkheid nemen voor een positieve sportcultuur”.

Bron: LinkedIn Petra Witjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s