Newsblog Leopard

Home » Europa » TITANIC blind, misplaatst vertrouwen

TITANIC blind, misplaatst vertrouwen

Berichten

Gezien de (snel) verslechterende situatie in de wereld, is het twee minuten voor twaalf, om als mensheid van koers te (doen) veranderen. Of is het later, misschien wel te laat?

In (ook) Nederland houden wij ons steeds meer, voor velen een noodzaak, bezig met onze alledaagse dingen, beslommeringen, maar kijken ook massaal (met miljoenen) naar populaire televisie zoals ‘Boer zoekt Vrouw’ of ‘Wie is de Mol?’ Maakt zich misschien (even) druk over de NOS nieuwsberichten, maar dan toch vooral over hoe het onze celebrities (ver)gaat. Velen blijven (min of meer) veilig in (hun) ‘comfortzone’ en houden er een (verslavend) entertainment – en shopgedrag op na. Zij hebben niet in de gaten, of willen het niet weten, sluiten de ogen voor, informeren zich niet over het feit dat wij zo langzamerhand een ‘zinkend schip’ zijn. Of hebben wij een (onvoorwaardelijk) blind vertrouwen (in wie dan wel?) dat het zover niet zal komen? En … mocht het dan onverhoopt toch gebeuren, wij allen wel gered worden voordat wij ‘kopje ondergaan’? Maar kunnen wij ons ook niet vergissen, een misrekening maken, kan er sprake zijn van een misplaatst vertrouwen?

1280px-RMS_Titanic_3

Een vergelijk kun je maken met RMS Titanic. De eerste (tevens ook laatste) reis van de Titanic van Southampton naar New York werd met zeer veel vertrouwen tegemoet gezien. Echter het grootste passagiersschip ter wereld kwam in de nacht van 14/15 april 1912 in aanvaring met een ijsberg en verdween naar de zeebodem. Waarschuwingen van andere schepen voor ijsbergen werden in de wind geslagen. Terwijl het water naar binnenstroomde waren de onwetende passagiers in de eerste klasse – zeker in de eerste tien minuten – nog volop aan het feesten. Ook in het eerste uur na de aanvaring werd door de meeste mensen, zowel passagiers als bemanningsleden, de situatie niet als dreigend ervaren. Het vertrouwen in ‘het onzinkbare schip’ was en bleef groot. De aanbeveling om reddingsvesten aan te doen werd door vele eerste klas passagiers als overdreven gezien. Toen bleek dat het schip (echt) volliep en waarschijnlijk (toch) ging zinken brak er grote paniek uit, ook onder de bemanning. Velen konden in de chaos de reddingssloepen niet (meer) bereiken. Uiteindelijk ruim 2 ½ uur na de aanvaring zonk het luxe, grootste, maar toch vooral onzinkbare passagiersschip RMS Titanic naar de zeebodem, 1.522 van de 2.223 mensen (ruim twee derde) kwamen het leven. Blind, misplaatst vertrouwen!

Van de vele ontwikkelingen in de wereld noem ik er enkele welke bij mij vandaag de dag op het netvlies liggen en ik hoop dat velen niet ‘ziende blind’ zijn (of blijven), hooguit wat slechtziend.

De economisch macht verschuift steeds meer van het ‘Westen’ (met name Amerika) naar opkomende landen. De BRICS (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid Afrika) hebben vorig jaar (juli 2014) onder meer een bank (BRICS New Development Bank, NDB) opgericht als alternatief voor de Wereldbank (WB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ook is duidelijk dat steeds meer landen hun afhankelijkheid van de (petro)dollar – als falende wereldreservemunt – willen verkleinen (de-dollarisatie) waarbij de BRICS bank een belangrijke stap kan zijn naar een nieuw monetair systeem. China heeft – samen met Rusland – eveneens de aanval geopend op de WB en IMF (beide gecontroleerd door Amerika/Europa) en (de Japanse-Filipijnse) Asia Development Bank (ADB) door de oprichting (31 maart 2015, Almaty Kazachstan) van de Asian Infrastructure Invest Bank (AIIB). De Amerikaans regering probeert westerse landen ervan te weerhouden deel te nemen aan de AIIB. Dat in navolging van Groot-Brittannië ook o.a. Duitsland, Frankrijk en Italië zich bij de Chinese concurrent willen aansluiten is een grote klap in het gezicht van Washington dat geen enkel belang heeft bij de groeiende diplomatieke, economische en financiële macht uit het (verre) oosten. Het is extra pijnlijk voor Amerika, omdat de onderhandelingen tussen Brussel (EU) en Washington over het (monsterlijke) Trans-Atlantische Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP) zeer moeizaam verloopt. Velen zien door onder andere deze ontwikkelingen en de steeds grotere staatsschuld en de ‘militarisering’ van Amerika, de dollar en daarmee de Amerikaanse (en westerse) economie ineenstorten.

Griekenland, op de rand van de financiële afgrond (‘faillissement’), staat aan de vooravond van ‘breken’ (met Europese Unie/Duitsland) of ‘barsten’ (sociale onrust, burgeroorlog) of steekt de door de Amerika verfoeide Eurasian Economic Union (Rusland, Belarus, Kazachstan, Armenië) een (financiële en economische) hand uit naar de noodlijdende Griekse (Tsipras)regering en bevolking? Ook in Italië, Spanje, zelfs in Frankrijk en Oostenrijk gaan alarmbellen. Niet alleen belangen van Europese lidstaten, vooral Duitsland, spelen een rol in de Griekse tragedie, maar ook deze van de NATO.

Amerika – in haar streven naar een ‘unipolaire’ wereld waar zij de enige (financiële, economische, militaire) wereldmacht (willen) zijn – blijft samen met haar Westerse (NATO-)bondgenoten – haar (militaire, geografische, economische) macht uitbreiden naar Rusland (‘cordon sanitaire’) en China (‘pivot to China’). Voor de (enige) wereldmacht Amerika is het voorkomen van een alliantie tussen Duitsland met Rusland van groot strategisch belang. Een financiële (bancaire-financiële) en economisch (militair-industriële) oorlog is gaande tussen het ‘westen en oosten’ (economische- en financiële sancties) en zal waarschijnlijk op termijn leiden (lijden) tot een (vernietigend) militair treffen in Europa en zelfs op wereldniveau.

Het ‘demoniseren’ van Rusland en president Vladimir Poetin, onder meer door gebruik te maken van een gewillige en leugenachtige media (met in Nederland De Telegraaf voorop), blijft voortduren. ‘Russische invasie in de Oekraïne’ (leugen), ‘MH17: Putin’s Missile’ (leugen). Vrijwel alles wat er in de wereld gebeurd en betreurd, wordt in de schoenen van Poetin geschoven. “Regel (1): alles is de schuld van Poetin; regel (2): wanneer het niet de schuld is van Poetin, dan treedt regel één in werking”. Wanneer is voor Rusland de grens bereikt? De Amerikaanse regering, congres en (vooral haar) invloedrijke ‘thinktanks’ (en NGO´s) zijn volhardend in hun strategie om in (en rondom) Rusland chaos te creëren, de president(en) af te (laten) zetten, om tenslotte (op termijn) de Russische federatie te ‘ontmantelen’.

De strijd tussen de door Amerika (en NATO) in ‘woord en daad’ gesteunde (Porosjenko) regering in de Oekraïne en het ‘afgescheiden’ (separatistische) Donetsk en Lugansk blijft voortdurend slachtoffers eisen en het zal niet lang meer duren of het geweld zal, ondanks Minsk II (12 februari 2015), weer in alle hevigheid losbarsten. Amerika en de – door de CIA (coup, 22 februari 2014) in het zadel geholpen – neofascistische regering in Kiev zullen alles op alles zetten om Crimea en de aldaar al vele jaren gevestigde Russische marinebasis onder Oekraïense vlag te brengen. De Oekraïne is verscheurd, niet alleen tussen ‘west en oost’ maar ook kent Kiev grote ‘interne’ problemen met onder andere Igor Kolomoisky, een van de rijkste en invloedrijkste (joodse) oligarchen van de Oekraïne, en zijn privélegers/(nazi)bataljons. Regelmatig wordt Kolomoisky, tot voor kort gouverneur van Dnipropetrovsk, genoemd als opdrachtgever van de aanslag op MH17 (17 juli 2014).

Maar ook … de onvoorstelbare chaos, ‘dood en verderf’ in Syrië/Irak en Libië welk al jaren voortduurt. Vergeet niet Al-Qaeda/ISIS, een creatie van (CIA) Amerika. De gewelddadige situatie in Jemen. Sinds een week worden er luchtaanvallen uitgevoerd (operatie Firmness Storm) op de (pro-Iraanse) Houthi rebellen in Jemen door – het door Israël en Amerika gesteunde – Saudi-Arabië en enkele van haar Arabische (soenitische) bondgenoten. Veel (politieke) beweging en Westerse (lees: Amerikaanse ‘imperialistische’) bemoeienissen in en met landen van de Kaukasus (Armenië, Azerbeidzjan, Georgië) en Centraal-Azië (zoals Kirgizië, Turkmenistan). En natuurlijk (het Sjiitische) Iran in relatie met Amerika, (vooral) Israël en Saoedi-Arabië.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s