Newsblog Leopard

Home » Europa » ‘Russische economie wankelt’

‘Russische economie wankelt’

Berichten

De United States of America (USA) en haar westerse bondgenoten doen er alles aan om de Russische Federatie te destabiliseren. Op economisch terrein wordt Rusland zwaar getroffen onder meer door de sancties van de Europese Unie en Amerika én dalende olieprijzen.

International Financial Centre Moskou

International Financial Centre Moskou

Sancties

De Russische economie loopt dit jaar veertig miljard euro schade op door de sancties van de Europese Unie. Volgend jaar is dat mogelijk zelfs vijftig miljard, aldus de Russische onderminister Aleksej Mesjkov van Buitenlandse Zaken. De onderminister is de mening toegedaan dat de EU met de sancties in eigen voet schiet, omdat ze geld en banen kosten. ”De sancties zullen in dit geval meer schade doen aan de Europese economie dan de Russische”. De strafmaatregel is namelijk vooral van toepassing op producten die door de EU naar Rusland worden geëxporteerd, redeneert de onderminister. Mesjkov liet weten dat als de Europese Unie besluit de sancties op te heffen, de Russen hetzelfde zullen doen met de tegensancties. ”Het enige wat wij van onze Europese partners verwachten, is dat zij stoppen met het opleggen van meer zinloze sancties en overgaan tot opheffing van sancties en zwarte lijsten”.

Olieprijzen

De Russische president Vladimir Poetin gaf aan zich geen zorgen te maken over de gevolgen van de alsmaar dalende olieprijzen voor zijn land. Rusland, voor de helft van zijn inkomsten afhankelijk van ruwe olie, kan daar goed mee omgaan. ”Over het algemeen zijn wij tevreden met de situatie en zien we weinig bijzonderheden. De winter komt eraan en ik weet zeker dat de markt weer in evenwicht komt in het eerste kwartaal of halverwege 2015”, aldus Poetin.

De prijs van ruwe olie daalde de 28ste november tot rond de 70 dollar per vat, het laagste niveau in vier jaar. De Russische minister van Financiën Anton Siluanov waarschuwde eerder deze maand dat de economie van het land volgend jaar mogelijk in een recessie terechtkomt, mocht de olieprijs onder de 60 dollar per vat zakken. Eerder al voorzag de centrale bank van Rusland een stagnatie van de economische groei door de dalende olieprijs, in combinatie met aanhoudende sancties. De alsmaar dalende prijzen slaan een gat in de begroting van Rusland, dat de op een na grootste olie-exporteur ter wereld is. De Russische energieminister Alexander Novak verwacht dat de olieprijs op de middellange termijn weer zal herstellen tot een niveau van 85 à 90 dollar per vat. ”Een comfortabel prijsniveau voor olie- en gasbedrijven en exporteurs”.

De Volkskrant

Vrijdag 28 november 2014 verscheen in De Volkskrant een artikel over de economische situatie in Rusland “Goedkope olie en sancties vragen te veel van Rusland” (link). De Russische economie wankelt onder de mokerslagen van een dalende olieprijs en bijtende westerse sancties. De ‘zeven plagen van Putin’ zijn, aldus het artikel: 1. Dalende olieprijs 2. Bijtende sancties 3. Corruptie 4. Stijgende inflatie 5. Bedrijven in het nauw 6. Protectionisme en 7. Kapitaalvlucht.