Newsblog Leopard

Home » Europa » Hungary’s Viktor Orban next enemy?

Hungary’s Viktor Orban next enemy?

Berichten

The refusal of Prime Minister Viktor Orban and his ruling Fidesz party to join the new US and EU Cold War against Russia, notably by agreeing to build the South Stream gas pipeline, in addition to the stinging policies adopted against the foreign owned banks and energy companies, has set off alarm bells in Western capitals. According to William Engdahl, the question which now has to be asked is: will Hungary be the next country to be the target of a US/EU sponsored regime change? Hungary’s Viktor Orban: Washington Next Enemy Image? By William Engdahl.

Hungary approves law that could allow South Stream, 4 November 2014. With 132 votes in favour and 35 against, the Hungarian parliament has approved a law that allows companies to build a gas pipeline without European approval. The move is seen as a way to approve the building of South Stream, a Russian gas pipeline to the EU that dodges Ukraine.

ssttbv_the-south-stream-offshore-pipeline_151_en_20140214_004 (1280x668)

Documentation: The South Stream Offshore Pipeline

south-stream-logo

1015424995

De South Stream Pipeline verbindt Rusland met Zuidoost Europa en heeft als doel Russisch gas te transporteren naar Zuidoost. De pijplijn met een totale lengte van 2.300 km, loopt onder de Zwarte Zee door naar Bulgarije, vandaar naar Servië, Hongarije en (a) Oostenrijk en (b) Slovenië en Italië. In december 2012 is begonnen met de aanleg van de pijplijn, waar eind 2015 gas door moet kunnen stromen. Het Russische gas wordt nu via Oekraïne naar Europa gebracht. De nieuwe pijpleiding ligt om Oekraïne heen. Zij loopt vanaf de Russische badplaats Anapa onder de Zwarte Zee door. In Bulgarije komt de leiding weer aan land, vanaf daar loopt ze door tot in Italië.

Naast deze pijplijn is in oktober 2012 de Nord Stream pijplijn operationeel geworden die Rusland met Duitsland verbindt via de Baltische staten. Deze pijplijn verbindt Rusland met Duitsland over een lengte van 1200 kilometer en heeft als doel Russisch gas naar Duitsland te transporteren. De pijplijn loopt van Vyborg in Rusland onder de Oostzee door naar de Baltische Staten en van daar naar Lubmin in Duitsland. Sinds 8 oktober 2012 is de Nord Stream pijplijn volledig operationeel. Het systeem levert minstens 50 jaar lang jaarlijks 55 miljard m³ Russisch gas aan de Europese Unie; dat is genoeg om meer dan 25 miljoen Europese huishoudens van energie te voorzien.

De South Stream en Nord Stream worden gezien als concurrent van de Nabucco- pijplijn die van de Kaspische Zee naar de Europese Unie loopt en vooral gas uit landen rond de Kaspische Zee naar Europa transporteert. In het plan loopt de pijplijn vanuit Azerbeidzjan, Georgië en Turkije door Oost-Europa naar Oostenrijk. Een deel van de pijplijn loopt volgens het plan door de Kaspische Zee naar Turkmenistan. Het plan wordt gesteund door de Europese Unie en de Verenigde Staten. Mede door conflicten tussen Rusland en Oekraïne, waarbij de gastoevoer naar de Europese Unie tijdelijk werd gestopt, ziet de EU de Nabucco- pijpleiding als een goed alternatief om de afhankelijkheid van energie uit Rusland te verminderen. Rusland, hoofdleverancier van gas aan de EU, steunt het Nabucco- project niet. Het land wil haar sterke positie op de energiemarkt behouden. Als alternatief voor de Nabucco- pijplijn is Rusland gestart met de aanleg van twee pijpleidingen via Duitsland (Nord Stream-pijplijn, voltooid 2012) en Bulgarije (South Stream-pijplijn, voltooiing verwacht 2015).

map_u_potok_eng_hungary

the-south-stream-pipeline-system

Viktor Orban (31 mei 1963) is sinds 14 mei 2010 minister-president van Hongarije. Hij was dit al eerder van 1998 tot 2002. Bij de verkiezingen in 2010 behaalde de partij van Orban, Fidesz 263 van de 386 zetels, een meerderheid van ruim twee derde van het parlement.