Newsblog Leopard

Home » Europa » Kandidaat-voorzitters Europese Commissie 2014

Kandidaat-voorzitters Europese Commissie 2014

Berichten

BIO-VerhofstadtNEWKandidaat-voorzitter EC klust voor tonnen bij

Guy Verhofstadt is de grootverdiener onder de kandidaat-voorzitters voor de Europese Commissie. De liberale lijsttrekker verdient dit jaar zeker 250.000 euro bovenop zijn basissalaris van Brussel.

Bij pensioenuitvoerder APG is Verhofstadt vice-voorzitter van de Raad van Commissarissen. Uit het jaarverslag van APG blijkt dat de liberaal in 2012 een bedrag van 42.840 euro mocht bijschrijven. Cijfers over het afgelopen jaar zijn nog niet bekend. Die van Belgische Exmar zijn dat al wel. Exmar is een internationale scheepvaartgroep, groot in de gas- en olie-industrie. Exmar maakte vorig jaar 60.000 euro over aan de Europarlementariër.

Maar de grootste pot toucheert Verhofstadt bij het Belgische beursfonds Sofina, een holdingmaatschappij, met belangen in onder meer Danone en GDF Suez. Afgelopen jaar werd Verhofstadt beloond met een bedrag van 130.500 euro. Daarmee komt het totaalbedrag uit op 233.340 euro. Onduidelijk blijft in hoeverre Verhofstadt ook voor andere functies, beloond wordt.

Het voorzitterschap bij het Europees Instituut voor Bestuurskunde zou maandelijks nog een bedrag op kunnen leveren tussen de 1.000 en 5.000 euro per maand. Het EIB, dat gesubsidieerd wordt door de lidstaten, wil de exacte bedragen niet bekend maken. Zelfs bij een conservatieve schatting echter zou het al kunnen gaan om tienduizenden euro’s per jaar. In alle gevallen gaat het om klussen waarvoor Verhofstadt toestemming heeft gekregen van Brussel.

Los van de commissariaten, is Verhofstadt ook in te huren voor dagvoorzitterschappen en speeches. Verhofstadt zou zo’n 12.500 euro voor een spreekbeurt vragen. RTL Z belde anoniem met sprekersbureau Assemblee, voor een grove prijsopgaaf voor ‘een uurtje Verhofstadt’ die suggesties bevestigt. Onduidelijk is hoeveel van dit soort klussen Verhofstadt nog doet op persoonlijke titel.

De andere drie kandidaten voor het voorzitterschap (‘president’) hadden geen noemenswaardige neveninkomsten. Martin Schulz, op dit moment voorzitter van het Europees Parlement en kandidaat namens de sociaaldemocraten, heeft geen nevenfuncties. Ska Keller, kandidaat van de Europese Groenen, gaf eveneens aan geen nevenfuncties te bekleden. Oud-eurogroep voorzitter en christendemocraat Jean Claude Juncker is recentelijk afgetreden als premier van Luxemburg en nog actief als bewindvoerder van het IMF.

Dit alles blijkt uit een analyse van RTL Z, 13 mei 2014.

Guy Maurice Marie-Louise Verhofstadt (Dendermonde, 11 april 1953), Belgisch politicus voor de Open Vlaamse Liberalen en democraten (Open Vld). Hij was premier van België 1999 – 2008 in drie regeringen. Momenteel is hij parlementslid van het Europees Parlement waar hij fractieleider is van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE). Guy Verhofstadt staat voor een federaal (centrale overheid) Europa. Guy Verhofstadt is een van de belangrijkste kandidaten voor het voorzitterschap van de Europese Commissie (eind 2014).

BIO-Schulz-2BIO-JunkerAl eerder kreeg Jean-Claude Juncker de steun van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij heeft hem garanties gegeven dat hij de volgende Commissievoorzitter wordt als de christendemocraten (EVP) de Europese Verkiezingen winnen. Jean-Claude Juncker heeft nu ook steun van de Duitse oud-bondskanselier Helmut Kohl. “Er is geen betere”, zei Kohl.

Jean-Claude Juncker (9 december 1954) was in 1995-2013 minister-president van Luxemburg. Hij was staatssecretaris en minister onder meer van Financiën en bekleedde functies bij de Wereldbank (1989-1995), was enkele maanden voorzitter Raad van Bestuur ESM (Europees Stabiliteitsmechanisme, 2012-2013) en het IMF (1995-heden). In 2005-2013 was hij voorzitter van de eurogroep. Juncker is lid van de Christelijke Volkspartij en leidde een coalitie van christendemocraten en sociaaldemocraten.

De Luxemburgse oud-premier is kandidaat gesteld door de Europese Volkspartij, het samenwerkingsverband van christendemocratische en conservatieve partijen dat bij de Europese verkiezingen de grootste groepering in het Europees Parlement is geworden om José Manuel Barroso op te volgen als voorzitter van de Europese Commissie. Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland heeft zich nogmaals uitgesproken voor Jean-Claude Juncker als voorzitter van de nieuwe Europese Commissie.

Premier Rutte toont zich minder enthousiast over de kandidatuur van Juncker en de Britse premier David Cameron heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel en andere Europese leiders gewaarschuwd dat hij een langer verblijf van Groot-Brittannië in de EU niet kan garanderen als de Luxemburger Jean-Claude Juncker de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie wordt.

Waar ervaring voor Juncker pleit, pleit een uitspraak die hij in 2011 deed tegen hem. Hij gaf publiekelijk toe dat hij zijn burgers wanneer nodig voorliegt: ‘Ik ben een christendemocraat, een katholiek, maar als het belangrijk wordt, lieg ik.’ Zo verspreidde hij als eurogroepvoorzitter regelmatig leugens over de euro om de munt te beschermen.

KB