Newsblog Leopard

Home » Algemeen (oud) » ‘The UK’s intransigence in the EU shows the West’s true intentions in Syria’

‘The UK’s intransigence in the EU shows the West’s true intentions in Syria’

Berichten

‘The UK’s intransigence in the EU shows the West’s true intentions in Syria’.

Stand.nl 28 mei 2013

“Het zorgde voor de nodige Europese verdeeldheid maar ze zijn er uit. Vanaf zaterdag 1 juni 2013 is het Europese wapenembargo tegen Syrië opgeheven. Vanaf augustus kunnen de EU landen allemaal zelf bepalen of ze onder strikte voorwaarden wapens gaan verstrekken aan geselecteerde Syrische rebellen (1). Dit is geen EU-standpunt, de lidstaten maken hierin zelf een afweging (2).

Tegenstanders van het opheffen van dit embargo zijn bang dat het leveren van wapens het conflict alleen maar verergert. Bovendien is er het risico dat de wapens in handen komen van terroristische rebellen. Voorstanders vinden dat de opstandelingen gesteund moeten worden. Nu moeten ze het opnemen tegen het leger van Assad die de beschikking heeft over geavanceerde wapens, terwijl de opstandelingen over een beperkt wapenarsenaal beschikken.

Is het goed dat het wapenembargo is opgeheven en is het ook hoog tijd dat Europa zich intensiever gaat bemoeien met het conflict in Syrië? Of is het opheffen van het embargo uit den boze, omdat de enige weg naar vrede een weg zonder wapens is?”

Tweederde van de deelnemers aan stand.nl zijn het oneens met de stelling: “Het is goed dat het wapenembargo tegen Syrië is opgeheven”.

Notities

(1) Het gaat hierover rechtstreekse wapenleveranties, want via Kroatië, Libië, Saudi-Arabië en Turkije komen al ruim twee jaar wapens bij de ‘rebellen’ terecht.

(2) Minister Frans Timmermans (PvdA) van Buitenlandse Zaken: ‘Individuele lidstaten krijgen de mogelijkheid om onder door de Europese Raad afgesproken condities wapens te kunnen leveren aan de Syrische oppositie.’ Twee EU- landen, Frankrijk en Engeland pleitten voor die optie, zei de minister. Alle andere 25 EU-landen willen geen wapens leveren. Volgens Timmermans zullen ‘in ieder geval voor 1 augustus 2013 geen wapens worden geleverd. Minister Timmermans liet weten dat Nederland geen wapens gaat leveren.

%d bloggers liken dit: